Ga naar inhoud Ga naar hoofd navigatie Ga naar footer

Interview met assistent-trainer en tijdelijke hoofdcoach Martin van Hinte in de voorbereiding op het EK Kwalificatietoernooi

Van 4 t/m 11 september vindt het EK Kwalificatietoernooi Rolstoelrugby in Skien (Noorwegen) plaats. TeamNL Rolstoelrugby, ondersteund door TeamKPN Sportfonds, moet een plek bij de beste 3 weten te bemachtigen om zich te plaatsen voor het EK in Wales volgend voorjaar. In de voorbereiding spraken we met assistent-trainer en tijdelijke hoofdcoach Martin van Hinte. Hij vertelt meer over de voorbereiding, het team, de veranderingen ten opzichte van het vorige EK in Parijs, de tegenstanders en tot slot waar hij trots op is. Lees snel verder!

Na het EK in Parijs heeft assistent-trainer Martin van Hinte de leiding en coachende rol tijdelijk overgenomen van bondscoach Jacqueline Pot. Zijn eerste taak was een uitgebreide evaluatie over het toch wel teleurstellende EK. Er is een gezamenlijke evaluatie geweest en met alle spelers individueel gesproken. Behoeften, ontwikkelingspunten en verbeterpunten. Het waren eerlijke en open gesprekken.

Sinds begin mei wordt twee keer per maand een heel weekend getraind in de Sporthallen Zuid in Amsterdam. Daarnaast trainen de spelers bij hun eigen clubs. In het tweede weekend van mei vond het jaarlijkse rolstoelrugby toernooi in Toulouse plaats. De spelers konden gelijk laten zien wat ze uit de evaluatie geleerd en gehaald hadden. Het resulteerde in een mooie tweede plaats, maar er was ook werk aan de winkel.

Bondscoach Martin van Hinte is nog maar een jaar bij het team. Spelervaring heeft hij eigenlijk het minst van iedereen. Hij leert daarin en spelers helpen hem daarbij. “Aanvoerder Reda Raouan is een hele belangrijke speler, ook om het contact tussen mij en de groep goed op te pakken” vertelt Martin.

Eigen verantwoordelijkheid nemen
Martin gaat verder: “Ik vind het belangrijk dat spelers hun eigen verantwoordelijkheid nemen. Vanuit mijn onderwijsachtergrond wil ik dit graag meegeven. Spelers waren dit niet gewend. Al snel stond het toernooi in Toulouse op het programma, waardoor ik dit gelijk in de praktijk kon toepassen. Voorafgaand aan elke wedstrijd spraken we met elkaar. Wat wordt onze tactiek? In welke line-up gaan we starten? Op welke spelers moeten we letten? Eigenlijk lag er voor elke wedstrijd een soort draaiboek klaar, die we samen bepaalden. Achteraf evalueerden we spelsituaties uit de wedstrijd. Wat ging er goed? Wat kon beter? Hoe kunnen we dit een volgende keer beter doen? We gaan veel met elkaar in gesprek en komen samen tot een plan en tactiek. Op deze manier ligt de verantwoordelijkheid (ook) bij de spelers”.

Positief coachen
Hierop aansluitend vindt hij positief coachen tijdens wedstrijden belangrijk. Wanneer je als speler een foute keuze maakt, weet en voel je dat vaak zelf ook. Spelers hoeven dat elkaar niet te vertellen. Erkenning daarin is wel heel belangrijk. “Ik weet dat je hiervan baalt. Even oogcontact met elkaar en we gaan wel weer door. Fouten maken mag. Het doel van de tegenstander is dat wij fouten maken. Op die momenten moeten we elkaar helpen in plaats van een bepaalde reactie maken” vertelt Martin.

Kunnen spelen in meerdere line-ups
Ook in het veld is er wat veranderd. Waar eerder één line-up vaak een hele wedstrijd speelde, wil ik nu flexibeler en in meerdere line-ups kunnen spelen. Grote landen als Frankrijk en Groot-Brittannië spelen al veel langer in meerdere line-ups. “Het is een jong team. Spelers zijn fanatiek en willen graag. Het is mooi als we hier de komende jaren op kunnen voortborduren. Tactiek en line-up kunnen aanpassen aan tegenstanders”.

Martin vindt het daarnaast belangrijk dat tijdens wedstrijden in elke line-up één speler de leiding heeft. Deze leider zegt wat andere spelers moeten doen. Hierdoor ontstaat duidelijkheid. Tijdens de wedstrijd kunnen dingen kunnen fout gaan, maar door wedstrijden en spelmomenten vervolgens samen te analyseren kunnen we dingen verbeteren. “Deze situatie is geweest en kunnen we niet meer veranderen. Hoe gaan we het de volgende keer doen? vraag ik continu aan de spelers zelf”, aldus Martin. Ook hier zie je de eigen verantwoordelijkheid weer terug.

Het toernooi: De selectie en poule indeling
Het Nederlands team reist met 12 spelers af naar Noorwegen: Scott van Polen, Reda Haouam, Hugo van Iersel, Ben Bazuin, Jop van der Laan, Hector Loma, Ruben van der Laar, Emilio Moes, Arne van Egmond, Resul Karabulut, Davy van den Dop en Timothy Falorni.

“Hector Loma kan zijn debuut gaan maken. Hij komt uit het talententeam. Het mooie aan dit toernooi is dat we (hopelijk) richting bepaalde landen een beetje meer ruimte krijgen, waardoor jonge spelers met minder ervaring ook speelminuten krijgen” aldus Martin.

Nederland zit in de poule met Israël, Oostenrijk, Polen en Spanje. “Het is lastig in te schatten wie onze sterkste tegenstander is. Op het EK in Parijs hebben we Polen twee keer verslagen. Echter komen zij nu met een team wat voor een groot deel nieuw voor ons is. Spanje heeft twee goede spelers, waar wij rekening mee moeten houden. Israël hoorde pas heel laat dat zij aan dit toernooi mee mochten doen. Hun voorbereiding is dus veel korter geweest. Per wedstrijd gaan wij ons speelplan uitwerken, al kan daar natuurlijk altijd vanaf worden geweken”.

Tevreden als we ons plaatsen voor het EK 2023
“Ik ben tevreden als we bij de top drie eindigen en dus geplaatst zijn voor het EK 2023. Dan kunnen we ons de komende maanden verder ontwikkelen en voorbereiden. We zijn samen een mooie weg ingeslagen, maar zijn er nog niet”.

Waar ben je trots op bij dit team?
“Ik ben er trots op dat de spelers zelfstandig de boel neerzetten en dat dat steeds beter gaat. Dat ze zelf (steeds meer) verantwoordelijkheid nemen voor wat ze doen. Dat ze hun rol goed kennen en ook uitvoeren. Men voelt deze eigen verantwoordelijkheid ook. Ook de staff denkt hierin mee. We praten veel met elkaar. Iedereen voelt en krijgt de ruimte om zijn zegje te kunnen doen. Met respect voor de ander. Dat gebeurt steeds meer. Erg mooi om te zien”.

Waar kunnen we het EK kwalificatietoernooi volgen? Livestream?
De livestream vind je hier. “Ik zou zeggen moedig ons aan! Ervaar wat voor gave sport het is!” Houd ook de Facebookpagina www.facebook.com/rugbynorge in de gaten voor het laatste nieuws.

Terug naar boven