Ga naar inhoud Ga naar hoofd navigatie Ga naar footer

Interview met Reda Haouam in de voorbereiding op het EK Kwalificatietoernooi in Noorwegen

Aanstaande woensdag 7 september start TeamNL Rolstoelrugby, ondersteund door TeamKPN Sportfonds, het EK Kwalificatietoernooi Rolstoelrugby in Skien (Noorwegen) met een wedstrijd tegen Israël. Het team moet een plek bij de beste 3 weten te bemachtigen om zich te plaatsen voor het EK in Wales begin 2023. In de voorbereiding spraken we naast assistent-trainer en tijdelijke hoofdcoach Martin van Hinte (klik hier voor het interview) ook met aanvoerder Reda Haouam. Hij vertelt over de voorbereiding, het team, de tegenstanders, de verwachtingen en tot slot waar hij trots op is. Lees snel verder!

1. Kun je meer vertellen over de voorbereiding op het kwalificatietoernooi? Hoe verloopt deze?
De afgelopen maanden hebben we veel gewerkt aan het perfectioneren van ons spel. Sinds het EK in Parijs begin dit jaar, is het team grotendeels hetzelfde gebleven dus de focus lag op perfectioneren van wat we al goed deden en verbeteren waarin we nog tekort kwamen. Naast de gebruikelijke trainingsweekenden met TeamNL, hebben we ook twee toernooien bezocht: in Toulouse en Luxemburg en een trainingkamp met Duitsland georganiseerd om extra vlieguren in wedstrijdvorm te maken.

2. Hoe vaak en waar train jij in de week? Hoe vaak traint het team samen?
Afhankelijk van mijn week train ik vijf tot zeven keer in de week. Mijn week bestaat uit drie strength & conditioning sessies, twee rugbysessies en daarnaast twee weekenden per maand met TeamNL. In mijn ‘off week’ (waarin ik vijf keer train) gebruik ik de twee vrije dagen vooral om goed te rusten en wat onderhoud te laten plegen door mijn fysiotherapeut – want zoals hij altijd tegen mij moet zeggen: “Van trainen word je moe, van rusten word je sterk”. Ik heb het geluk dat alle trainingen in mijn woonplaats Amsterdam plaatsvinden en dat acht van de twaalf selectiespelers bij mijn clubteam spelen, dus ik kan veel vlieguren met mijn collega TeamNL-ers maken!

3. Kun je kort wat vertellen het team?  
We zijn één van de jongste nationale teams binnen de wheelchair rugby sport met veel snelheid en dynamiek in ons spel. We vinden het heerlijk om agressief en ‘in your face’ te spelen. Daarnaast kunnen we het spel ook goed vertragen en juist puur op tactiek kan spelen. Onze jeugdigheid is echter soms ook een valkuil, dan merk je nog wel eens dat we wat ervaring missen. De afgelopen maanden hebben we veel wedstrijden gehad om meer te kunnen werken aan onze consistentie en zijn de rollen en taken binnen het team opnieuw bekeken en beter gedefinieerd.

4. Wat is jouw rol binnen het team?
Als aanvoerder ben ik vaak de teamopa: veel verhalen van “toen ik zo oud als jullie was..” haha! Inmiddels rugby ik al letterlijk mijn halve leven. Ik ondersteun het team met mijn ervaring op verschillende gebieden: op tactisch gebied, maar ook hoe het leven als topsporter in elkaar steekt en hoe je bijvoorbeeld met tegenslagen omgaat. Daarnaast ben ik regelmatig de brug tussen het begeleidingsteam en de spelersgroep.

5. Zijn de tegenstanders / poule-indeling al bekend? Zo ja:
We zitten in Poule A met Polen, Oostenrijk, Israël en Spanje. Polen is normaliter onze grootste concurrent (we hebben in Parijs twee keer tegen ze gespeeld). Echter komen zij dit keer met een geheel nieuw team. Dat maakt dat Oostenrijk nu het meest ervaren team is, met een hoop veteranen die veel rugby hebben gezien. Israël en Spanje zijn wildcards omdat we de afgelopen jaren nog niet veel tegen hun hebben kunnen spelen. We moeten op onze hoede zijn, zodat ze ons niet verrassen.

6. Wat zijn je verwachtingen?
Ik verwacht dat we het gehele toernooi het beste van onze tegenstanders zullen zien. Dit is een toernooi waar we voor de verandering geen underdog positie hebben en dat alle pijlen op ons gericht zijn. Maar we hebben dit ook afgedwongen, dus we zullen deze uitdaging zeker aangaan!

7. Met welk resultaat ben je tevreden?
Het officiële antwoord zou misschien moeten zijn “wanneer we ons gekwalificeerd hebben”, maar het eerlijke antwoord is simpel: de eerste plek! Ik geloof er volledig in dat wij als team over de breedte kunnen excelleren en dit is het perfecte toernooi om dit te laten zien.

8. Waar ben je trots op?
Ik ben trots op de vechtlust en veerkracht die het team heeft laten zien na een teleurstellend EK in Parijs begin van het jaar. Niemand is bij de pakken neer gaan zitten en heeft dat toernooi als een waardevolle les tot zich genomen. Ook onze nieuwste aanwinsten hebben een honger laten zien om straks het beste uit zichzelf naar boven te halen. Er staat zometeen een nóg beter team in Noorwegen!

Je kunt ons volgen via deze livestream. Houd ook www.facebook.com/rugbynorge in de gaten voor het laatste nieuws.

Terug naar boven