Ga naar inhoud Ga naar hoofd navigatie Ga naar footer

Hector Loma: Via het Cruyff Foundation talententeam naar TeamNL Rolstoelrugby

In de schijnwerpers: Hector Loma! Hector Loma heeft het afgelopen EK Kwalificatietoernooi (in Noorwegen) zijn debuut in TeamNL gemaakt. Daarvoor trainde hij met de talenten van het Cruyff Foundation Talententeam. Wie is Hector? Hoe is hij in aanraking met rolstoelrugby gekomen? Waar is hij trots op en wat zijn doelen? Lees snel verder!

Hector Loma is 30 jaar oud, woonachtig in Amsterdam, twee dagen werkzaam bij het Scheepvaart Museum, lid van de Amsterdam Terminators én speler van TeamNL Rolstoelrugby. Vijf jaar geleden is hij met rolstoelrugby begonnen. Inmiddels traint hij wekelijks twee maal bij zijn club en één keer in de twee weken een heel weekend in Amsterdam met het Nederlands team.

Hoe ben je in aanraking gekomen met rolstoelrugby?
Eigenlijk was dit tijdens kerstavond. In de stad kwam Hector een teamgenoot van nu tegen: Emilio Moes. Emilio vroeg: “Wat doe je morgen? Kom een keer met ons meetrainen. Je hebt toch vrij!”. Waarom ook niet, dacht hij. Zonder verwachtingen ging hij naar de training. Wat vond hij het leuk en het ging ook aardig goed. Niet veel later besloot Hector officieel lid te worden van de Amsterdam Terminators.

Rollen door heel Amsterdam
Hector zit vanaf zijn jeugd al in een rolstoel. Hij is geboren met zuurstofgebrek. Voor hem was het, ondanks de moeilijke momenten, niet meer dan normaal om in een rolstoel te zitten. Op school deed hij aan rolstoelbasketbal. Toen hij acht jaar oud was, werd hij geopereerd waardoor hij weer kon lopen. Hij ging voetballen, werd lid van Only Friends in Amsterdam en trainde met teamgenoten van nu, Revando Doorn en Resul Karabalut. Rond zijn 16e begon cerebrale parese te verergeren. Het begon in zijn voeten. Lopen werd steeds zwaarder. Op een gegeven moment ging het niet meer. “Het was een lastige tijd, zo op puberleeftijd. “Gelukkig waren mijn vrienden er altijd voor mij”, vertelt hij.

Inmiddels rolt Hector heel gemakkelijk overal naar toe. Van Oost naar West-Amsterdam, van huis naar stad, en ook naar training en weer terug. Voor trainingen zag hij dit als goede warming-up. En hij het geeft hem tegelijkertijd een goede conditie.

Als hij met de top mee wilde, moest zijn materiaal goed zijn
Hector begon de trainingen bij de Terminators met een rolstoel in bruikleen. Al snel gaf zijn coach Reda Haouam aan dat een op maat gemaakte rolstoel hem snel stappen vooruit zou geven. Het zou een grote investering zijn, maar als hij met de top mee wilde, moest zijn materiaal goed zijn. Hector hoefde hier niet lang over na te denken. Een nieuw doel. Een aantal jaren later had hij een eigen stoel. Het was een nieuwe stap. Een stap vooruit.

Het Cruyff Talententeam heeft de deur geopend om bij TeamNL te komen
Hector was 29 jaar oud toen hij in het Cruyff Talententeam kwam. Clubgenoten Davy en Revando zeiden: “Schrijf je in voor een open training van het Cruyff Talententeam. Je kunt het!” Na een aantal keer meetrainen, werd hij uitgenodigd voor een training bij het Nederlands team. Dit kwam mede door zijn inzet: hij was altijd op clubtrainingen, sloeg nooit een training over (tenzij het écht niet anders kon) en kwam altijd op tijd.

Het eerste kennismakingsgesprek bij TeamNL was met assistent bondscoach Martin van Hinte. Het was een goed gesprek. Martin gaf hem de kans mee te trainen bij TeamNL. Zijn teamgenoten motiveerde hem hiervoor te gaan. “Je kunt het” zeiden ze. Dat hielp enorm.

Debuut TeamNL op het EK Kwalificatietoernooi in Noorwegen
In mei 2022 kwam Hector voor het eerst bij TeamNL. In het begin was het een beetje wennen. Het niveau lag echt hoger en we trainden langer en vaker. Gelukkig kende hij al spelers via zijn club. “We trainen twee keer per maand een weekend in Amsterdam. Niet veel later, in augustus, hoorde ik dat ik mee mocht naar Noorwegen. Wat een kans en wat een super ervaring!” Hector werd voor de eerste keer officieel geclassificeerd, toch een spannend moment. De wedstijden tijdens het toernooi gingen goed. We wonnen alles. Goed voor het teamgevoel en gaf mij de kans ook speeltijd te krijgen.

“Ik weet dat ik nog beter moet worden. Bijvoorbeeld het op tijd time-out roepen, zegt hij lachend. En ik wil het spel en spelsituaties nóg beter begrijpen. Ook van kijken bij wedstrijden leer ik veel. Wat doen anderen in het veld? Wat is hun rol? Wat is hun positie? Op en naast het veld leer je van elkaar. Ook hoe je dingen kunt bereiken en wat je daarvoor moet doen”.

Waar ben je trots op?
“Dat ik erbij hoor! Dankzij mijn teamgenoten”. “En dat we het EK hebben gehaald. Met elkaar”. Het kostte me een lange tijd om erbij te horen, maar ik heb al die tijd niet opgegeven. Ook daar ben ik trots op. Als Hector wordt gevraagd zichzelf in vijf worden te omschrijven, benoemt hij zijn doorzettingsvermogen, wilskracht, bescheidenheid, doelgericht en altijd op clubtrainingen.

Zijn doel is de Paralympische spelen halen
Eén van Hector’s doelen is de Paralympische Spelen halen. Het EK in Wales (begin mei 2023) is de laatste kans om een ticket te bemachtigen. Zijn doel voor de korte termijn is een basisplaats in TeamNL te krijgen. Nederland mogen vertegenwoordigen en het Nederlands team naar een hoger niveau te tillen, daar wil hij heel hard voor trainen. Daarnaast zou hij graag een nieuwe stoel willen en de maanden fit en sterk blijven/worden om daadwerkelijk mee te gaan naar het EK in Wales.

Cruyff Foundation Talententeam
De Johan Cruyff Foundation ondersteunt Gehandicaptensport Nederland om meer jonge sporters met een lichamelijke beperking te stimuleren rolstoelrugby te spelen en hun sporttalent te ontwikkelen. Rolstoelrugbytalenten krijgen als lid van het Cruyff Foundation Talentteam trainingen van de Rolstoelrugby talentcoach, spelen wedstrijden en worden met veel aandacht en deskundigheid opgeleid. Plezier en ontwikkelen gaan in het Johan Cruyff Talentteam hand in hand! 

Terug naar boven