Ga naar inhoud Ga naar hoofd navigatie Ga naar footer

7e plaats voor Nederland op het EK Rolstoelrugby

Van 22 t/m 26 februari vond het Europees Kampioenschap Rolstoelrugby in Parijs (Frankrijk) plaats. Het Nederlands team, ondersteund door TEAMKPN Sportfonds, is op een 7e plaats geëindigd. Het doel was eindigen in de top 5, waarmee een ticket voor het WK later in het jaar bemachtigd kon worden. Helaas is dit niet gelukt.

Nederland won in de poule tegen Polen, maar verloor van Duitsland en Groot-Brittannië. Hierdoor speelden ze kruisfinales voor plaats 5 t/m 8. Plaats 5 gaf nog recht op een ticket voor het WK. “We gaan ervoor!” Nederland verloor de wedstrijd tegen Zwitserland na een goed begin en lang voorgestaan te hebben. Een harde klap, waarna tegen Polen om plek 7/8 gespeeld moest worden. Deze wedstrijd wonnen de Nederlanders, waardoor ze als 7e zijn geëindigd.

Aanvoerder Reda Haouam: “Hoewel het voor ons allemaal een teleurstelling was om als 7e te eindigen, ben ik trots op het team. We verlaten het EK met opgeheven hoofd, wetende dat we tot de Europese top behoren. We moeten er alleen beter in worden om het consequent te laten zien. Nu is het tijd om terug te gaan naar de tekentafel en vooruit te plannen voor de omweg terug, die later dit jaar door de Divisie B-kampioenschappen gaat”.

Nieuwgierig naar de wedstrijden? Lees snel verder!

Voorbereiding
Zaterdag 19 februari reisde het Nederlands team af naar Parijs. Op zondag werd de eerste training afgewerkt, waar de spelers hebben kunnen wennen aan de vloer en hal. Iedereen is erop gebrand een mooi resultaat neer te zetten, wat te merken is aan de sfeer in de groep en de scherpte waarmee getraind werd.

Maandag werden een aantal spelers (opnieuw) geclassificeerd, wat altijd wat spanning geeft. Vervolgens werd de laatste training afgewerkt, waarna “iedereen is er klaar voor om morgen om 10.00 uur tegen (nota bene) Duitsland een goed resultaat neer te zetten!!!”

Dinsdag 22 februari: Duitsland – Nederland
Nederland mocht het spits afbijten tegen Duitsland. Vol vertrouwen reisde het team af richting de sporthal. Alles was er aan gedaan een goede wedstrijd te spelen.

Aangemoedigd door een schare trouwe fans, won Nederland de tip-off en werd het eerste punt gescoord door Jop van der Laan. In het eerste kwart ging de score gelijk op. Helaas werden wat rolpartijen van de Duitsers door de scheidsrechter zwaar bestraft, waardoor Nederland nog geen vuist kon maken. Aan het einde van het eerste kwart werd een actie van hoogpunter Resul Karabulut erg zwaar bestraft; hij moest naar de kant. Ook bij de start van het tweede kwart moest hij in de penalty-box blijven. De Duitsers wisten een marge te maken. Nederland was zoekende en probeerde met man en macht terug te komen. Dit resulteerde in wat foutjes. De marge werd groter.

In het derde kwart was er even een moment waarin het leek dat er nog een klein kansje was op een goede afloop, maar ook daar wist Nederland steeds net niet te profiteren. Gevoed door de nodige frustratie bij een aantal spelers, werd het vierde kwart met venijn gespeeld. Hoewel een goede afloop er niet meer in zat, wist het team de marge te verkleinen.

Met pijn in het hart moest Nederland de punten aan Duitsland laten. Het was lering trekken uit deze wedstrijd en vol goede moed doorgaan. Polen staat morgen om 10.00 uur op het programma. Het team kan alle support gebruiken om hopelijk na afloop juichend van het veld te stappen!

Woensdag 23 februari: Polen – Nederland
De ‘kraker’ tegen Polen stond op het programma! Na het verlies tegen Duitsland, moest er vandaag gewonnen worden.

Gisteren was door allerlei omstandigheden een onrustige dag. Het was zaak om de ploeg gefocust en scherp aan de start te krijgen. “Gelukkig hebben we te maken met professionele sporters die weten wat hun taak is en wat ze te wachten staat”.

Dit was duidelijk zichtbaar in de eerste minuten van de wedstrijd. Nederland leek het eerste kwart licht in het voordeel, maar konden niet echt een gat te slaan. Het tweede kwart leek identiek aan het eerste, maar de Polen wisten af en toe de leiding over te nemen. Naarmate de wedstrijd vorderde steeg de spanning. Niet alleen het Nederlandse, maar ook het Franse publiek moedigde de Nederlandse mannen aan. In het derde kwart kwam er nog meer vuur in de ploeg, wat zich steeds meer begon uit te betalen. De Polen konden de druk nauwelijks meer aan en maakten steeds meer fouten of kwamen er niet uit. In het vierde kwart begon de marge te groeien. Eerst twee punten voor, later drie en uiteindelijk werd het in de laatste minuten duidelijk dat Nederland dit resultaat niet meer weg ging geven. Op het eindsignaal was de ontlading!! De eerste winst op dit EK is een feit. Polen – Nederland: 38 – 43

Dank aan iedereen die ons volgt en ons support. Jullie steun wordt enorm gewaardeerd.

Donderdag 24 februari: Groot-Brittannië – Nederland
Vandaag mocht het Nederlands team aantreden tegen de regerend Olympisch kampioen Groot-Brittannië.

De Britten begonnen fel en fysiek sterk. Ze lieten al gelijk merken dat ze geen cadeautjes wilden weggeven. Iets wat vooral duidelijk werd met een harde hit op Ben Bazuin. Ben werd met hoge snelheid geraakt op zijn rechterwiel. Door de klap kwam hij los van de grond en landde hij op zijn zij. Even was het stil in de zaal… Bij Ben aangekomen bleek alles goed te gaan en kon de wedstrijd weer worden vervolgd.

Tot en met het derde kwart maakten de Britten steeds twee punten, tegen één punt voor Nederland. Door een aantal wissels van beide kanten ontstond in het vierde kwart nog een hevige strijd; het laatste kwart dat uiteindelijk door Nederland gewonnen werd. Toch was dit niet voldoende voor de winst. Groot-Brittannië won met 57-35.

Het team heeft gestreden vandaag. Iedereen heeft ervaring op mogen doen tegen een oersterke tegenstander. Voor morgen staat er een wedstrijd op het programma die gewonnen móet worden voor het doel: 5e worden en een ticket voor het WK later in het jaar bemachtigen.

Vrijdag 25 februari: Zwitserland – Nederland
De wedstrijd tegen Zwitserland stond op het programma. Misschien wel de belangrijkste wedstrijd van het toernooi. Want alleen met winst was Nederland nog in de race voor een WK-ticket. Nederland begon ijzersterk en domineerde een groot deel van de wedstrijd. Richting het einde van de wedstrijd namen de Zwitsers een voorsprong die ze niet meer uit handen gaven. Zwitserland won met 43-39.

Deze klap kwam bij het gehele team hard aan. Een WK-ticket was hiermee verspeeld. Naarmate de dag vorderde heeft de ploeg zichzelf weer bij elkaar geraapt en zich weer gericht op de wedstrijd van morgen tegen (opnieuw) de Polen. “Het geeft de klasse van deze, over het algemeen, jonge ploeg weer hoe zij er zijn voor elkaar en hoe zij opnieuw gedreven zijn om opnieuw voor elkaar willen gaan knokken”. Om 8.30 uur is de tip-off. Dit betekent 6.00 uur aan het ontbijt en om 7.45 uur start van de warming up.

De wedstrijd tegen de Polen (om de 7/8e plaats) wist Nederland (wederom) te winnen! Wat betekende dat Nederland op een 7e plaats is geëindigd.

Terug naar boven