Ga naar inhoud Ga naar hoofd navigatie Ga naar footer

Rolstoelrugby is een Paralympische sport boordevol actie waarbij snelheid, volledig stoelcontact, hits, vaardigheden en fysieke vastberadenheid een rol spelen, waardoor het spannend is om zowel naar te kijken als te spelen.

Het spel wordt gespeeld in een sporthal met behulp van een basketbalveld, maar met de toevoeging van twee belangrijke gebieden. Twee kegels aan elk uiteinde van het speelveld markeren de try-lijn aan de achterkant van het sleutelgebied, en een try wordt gescoord wanneer een speler met de bal over de doellijn heen rijdt.

De wedstrijden worden gespeeld in kwarten van acht minuten en elk team heeft 12 seconden om de bal over de middenlijn te krijgen, en in totaal 40 seconden om een try te scoren. Als het team in balbezit niet binnen de 40 seconden scoort, wordt de bal overgedragen aan het andere team. Volledig contact tussen stoelen is toegestaan, maar contact van persoon tot stoel en van persoon tot persoon is niet toegestaan.

De selectie van een team bestaat uit 12 spelers, met slechts vier spelers tegelijk op het veld. Er wordt een classificatiesysteem gebruikt dat is gebaseerd op fysieke functionaliteit en kracht om deelname van spelers met verschillende functieniveaus te garanderen. Spelers krijgen een classificatieaanduiding variërend van 0,5 tot 3,5, met een maximum van 8 punten op elk moment op het veld. 

Rolstoelrugby wordt gespeeld door zowel mannen als vrouwen, die in dezelfde teams en dezelfde competities spelen. Teams krijgen een extra 0,5 punten boven op hun totaal van 8 punten voor elke vrouwelijke speler die ze op het veld hebben staan.

Rolstoelrugby wordt gespeeld door sporters met een beperking aan armen en benen. Veel spelers hebben een hoge dwarslaesie, Cerebrale Parese, spierziekte (zoals HMSN), meerdere amputaties of vergroeiingen aan de ledematen en andere neurologische aandoeningen kunnen ook in aanmerking komen om te spelen.

Terug naar boven