Ga naar inhoud Ga naar hoofd navigatie Ga naar footer

Johan Cruyff Foundation ondersteunt nieuwe talentteam rolstoelrugby

Samen met de Johan Cruyff Foundation werken we al samen om kinderen en jongeren kennis te laten maken met goalball en boccia. Twee sporten waar jongeren met een motorische of visuele beperking de kans krijg zich verder te ontwikkelen. Vanaf deze maand ondersteunt de Johan Cruyff Foundation ook het talentteam van rolstoelrugby! 

Samenwerking

De Johan Cruyff Foundation ondersteunt Gehandicaptensport Nederland al geruime tijd in de jeugdprogramma’s voor goalball en boccia. De jonge sporters worden getraind door een talentcoach, ze spelen wedstrijden en worden met veel aandacht en deskundigheid opgeleid. Plezier en groei gaan in de Johan Cruyff Talentteams hand in hand! 

Die stap gaan wij nu gezamenlijk ook zetten voor rolstoelrugby! We zijn blij om voor deze prachtige sport een talentteam te kunnen starten zodat jongeren de kans krijgen om zich te ontwikkelen.

Rolstoelrugby

Rolstoelrugby is een spectaculaire teamsport die gespeeld wordt door mannen en vrouwen. Het is een unieke, snelle en aantrekkelijke sport. Rolstoelrugby wordt gespeeld door twee teams van elk vier spelers. Om punten te scoren moet je met de bal onder controle over de doellijn van de tegenstander rijden. Rolstoelrugby is een full-contact sport die vanwege zijn ruige en dynamische karakter ook wel ‘murderball’ (moordbal) wordt genoemd.

Het wordt gespeeld door sporters met een beperking aan armen en benen. De lichamelijke beperking kan een aangeboren beperking zijn zoals CP (Cerebrale Parese) of een beperking die is ontstaan door een ongeval of een ziekte, zoals een hoge dwarslaesie, een meervoudige amputatie of spierziekte.

Talentteam rolstoelrugby

In het talentteam wordt een groep sporters bij elkaar gebracht die de ambitie hebben om TeamNL te halen. Door extra training en begeleiding kunnen zij deze stap daarna hopelijk maken. Een deel van de trainingen zal in Amsterdam plaatsvinden, op de plek waar ook TeamNL rolstoelrugby traint. Maar de trainingslocatie zal ook afhangen van de woonplaats van de sporters. Het programma moet namelijk maatwerk kunnen leveren aan talentvolle individuen.  

Martin van Hinte wordt de talentcoach en assistent bondscoach van rolstoelrugby. Hij wordt verantwoordelijk voor het opzetten en begeleiden van het talentteam en hij kan, mede door zijn rol in het TeamNL topsportprogramma, de talenten ook helpen de volgende stap te maken. In de huidige groep van TeamNL zitten volop voorbeelden van sporters die vanaf 2014 gestart zijn in een talentteam (destijds ‘Rugby-Rookies’ genoemd). Zij weten als geen ander hoe je met een paar jaar hard werken de stap kan maken naar het Nederlands team. We hopen dat nieuwe jeugdige sporters deze uitdaging aan durven!  

Interesse?

Benieuwd hoe zo’n training er ongeveer uitziet? Kijk het NOS Journaal van zondag 5 september van 20.00 uur eens terug. Daar zie je twee sporters uit TeamNL tijdens een training.

Voor meer informatie over het talentteam van rolstoelrugby kun je contact opnemen met Jacqueline Pot via j.pot@gehandicaptensport.nl.

Johan Cruyff Foundation

De Johan Cruyff Foundation steunt en ontwikkelt overal ter wereld sportactiviteiten voor kinderen en focust zich daarbij op kwetsbare kinderen. Met sportprojecten voor kinderen met een beperkingCruyff Courts en Schoolpleinen14 geeft de Cruyff Foundation deze kinderen de ruimte om te sporten en spelen. Ruimte waar zij zich kunnen ontwikkelen, ruimte om vrienden te maken én ruimte waar zij hun fysieke en mentale gezondheid kunnen verbeteren. Ruimte om het beste uit zichzelf te halen.

Elke week geeft de Cruyff Foundation zo duizenden kinderen de ruimte om te sporten en te spelen. Want ieder kind verdient een gezonde toekomst.

Terug naar boven