Ga naar inhoud Ga naar hoofd navigatie Ga naar footer

Welk materiaal heb ik nodig om rolstoelrugby te spelen?

Rolstoelrugby is een snelle en dynamische sport, waarin stevige actie en teamwork centraal staan. Daar hoort natuurlijk ook goed materiaal bij. Of je nu net begint of al wat ervaring hebt: het is fijn om te weten wat je nodig hebt om veilig en comfortabel te kunnen spelen. Op deze pagina lees je alles over de speciale rolstoelen, handige hulpmiddelen en hoe je daarmee van start kunt gaan.


Soorten rolstoelen

Rolstoelrugby wordt gespeeld in extra verstevigde rugbyrolstoelen, die zijn ontworpen om de impact van de harde botsingen en crashes tijdens het spel op te vangen. Spelers hebben over het algemeen op maat gemaakte rolstoelen zodat ze passen bij hun functie en speelstijl.

Rolstoelrugby stoelen zijn er in twee verschillende types:

  • Aanvalsstoelen: Deze stoelen worden meestal gebruikt door snellere spelers. Ze hebben een afgeronde voorkant en zijn ontworpen voor snelheid en wendbaarheid. Meest geschikt voor hoogpunters (2.0-3.5)
  • Verdedigingsstoelen: Deze stoelen worden vaak gebruikt door spelers met een lagere functionaliteit, waarvan de belangrijkste rol is om de aanvallende spelers van het andere team te stoppen, door ze te blokkeren of vast te houden. De stoel heeft voorop een haak, zodat je gemakkelijker de tegenstander kan blokkeren. Geschikt voor de laagpunters (0.5-1.5)

De kosten van de rugbyrolstoel kunnen behoorlijk oplopen. Daarom begin je meestal in een rolstoel die beschikbaar is bij de vereniging. Elke speler ontdekt na verloop van tijd welk materiaal de beste ondersteuning biedt tijdens het spel. Iedere rolstoel wordt op maat gemaakt na een nauwkeurige passing.

Extra hulpmiddelen

Daarnaast kunnen extra hulpmiddelen gebruikt worden zoals een buikband, beenbanden en voetriemen om stevig in de rolstoel gefixeerd te zitten. Handschoenen en armstukken beschermen je handen en armen tegen blessures. Tape is een standaard onderdeel van de uitrusting van elke speler om ervoor te zorgen dat de handschoenen goed blijven zitten.

Financiering sportrolstoel

Op de website Kennis over Sportondersteuning wordt uitgebreide informatie gegeven over sportvervoer en sportrolstoelen. Er zijn een aantal mogelijkheden om een sportrolstoel gefinancierd te krijgen via de gemeente of Uniek Sporten. Voor meer informatie: kennisoversportondersteuning.nl